понеделник, октомври 18, 2010

Мария Петрова за арт-терапията - Интервю

Мария Петрова за

арт-терапията  -  Интервю

Мария Петрова за арт-терапията
Мария Петрова е ръководител на ателие "Съкровища" за детско творчество и арт-терапия.

Разкажете ни за арт-терапията. Кой и как се възползва от заниманията с нея?
Рисуването е терапевтичен метод за освобождаване от негативното напрежение; за зареждане с нови сили и позитивна енергия; развива интелекта...
„Изразявайки вътрешния си свят, човек се справя с проблемите си.”/Маргарет Наумбург/
Осъзнаваш по-добре емоциите и чувствата си, споделяш ги в групата и получаваш подкрепа. Арт-терапията помага на агресивни деца, при конфликтни ситуации в семейството, за преодоляване на страхове и фобии, за ‘измъкване’ от депресивни състояния...Бъдещите майки релаксират и се избавят от стреса. В резултат се получава уникално произведение на изкуството,което носи отпечатъка на твореца, променил и излекувал себе си.

Разкажете ни и за техниката Zentangle. Как помага?
Zentangle  е достъпно изкуство за всеки. Прави ни по-спокойни, уверени, креативни, съсредоточени... Нямате нужда от предишен опит.Вземете лист хартия и химикал,започнете да рисувате форми/символи/ и да ги повтаряте ритмично, да ги заплитате и комбинирате с други.Това ще Ви отпусне и релаксира. Помага при безсъние, високо кръвно налягане, стрес, овладяване на гнева, наркомании... За кратко време създавате уникално произведение на изкуството, което можете да оформите  като подарък или да колекционирате. Децата много се забавляват, стават по-внимателни, подобряват краснописа и ‘поведението’ си. Ще използвам техниката в новата си Творческа работилница за „Мини-картини” в Детски отдел на НБ”Иван Вазов”.С нея ще участваме в „Нощ на музеите и галериите 2010 „ в Пловдив.Отново ще поканя деца и родители да рисуват заедно. На Drawing Day те сътвориха много красиви творби ЗАЕДНО.



Вие самата работите ли и с деца и какво Ви носи това?
За мен е чест и радост да работя с деца.Те винаги измислят нещо ново, променят се, вечно търсят и искат да знаят повече.Така се налага аз да се преобразявам, да откривам и предлагам  неочаквани и любопитни за тях новости.
Влагам много енергия, но и получавам ...

Изкушена ли сте от други изкуства?
От всички: постоянно слушам музика и танцувам с децата си, чета десетки книги, фотографията е втората ми природа, възхищавам се на народното ни творчество и занаяти...

Вашето пожелание за хората на изкуството и нас.
Нека се събираме, подкрепяме и обменяме свободно идеите си! Вгледайте се в децата и им подайте ръка, за да реализират мечтите си в произведения на изкуството! Нали те ще надграждат света след нас. Да им дадем поле за изява!

Няма коментари:

Публикуване на коментар