сряда, 22 юни 2011 г.

Откриваме още една изложба, показваща рисунките от инициативата "Drawing Day – България - 04.06.2011 - да рисуваме заедно"

Откриваме още една изложба, показваща рисунките от инициативата "Drawing Day – България - 04.06.2011 - да рисуваме заедно"

http://www.facebook.com/pages/Drawing-Day-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/181998025185279?sk=wall
Къде рисувахме в Пловдив :
Градската градина "Цар Симеон", до "Пеещите фонтани". /04.06.2011, от 9:00 до 13:30 ч./
Раздадохме : клип-бордове, боички, пастели, моливи.../ осигурени от зам.-кмета Георги Титюков -”Децата, младежта и спорта”/
Листовете хартия бяха осигурени от Детски отдел на НБ „Иван Вазов“.
Събрах 8 града / 10 групи / в България да рисуват заедно, за да подкрепим международната инициатива, която приканва да се създадат 1 000 000 рисунки за един ден. С общите усилия на: Пловдив, София, Търговище, Лясковец, Пазарджик, Съединение, Перник и Велико Търново бяха направени 573 рисунки от хора, обичащи изкуството / от 2 до 60 год. /. Събрахме се на площада, в Младежки дом, в паркове, край детските площадки ... и за 3-4 часа се забавлявахме да творим заедно. Рисувахме семейно, с учителите си, със съседи, приятели...
Инициативата продължава с изложби по градовете. После ще разменим творбите. Вече ги разгледахме в Интернет, защото ги споделихме със света. Самата организация http://www.drawingday.org/ ще издаде книга, в която пише за събитието в България и в международен аспект.
Пловдив също ще издаде книжката „Горска приказка“, която ще илюстрираме с творби, създадени по време на Деня за рисуване. Нейна авторка е Валентина Маринова, един от редакторите на медийния ни партньор www.azcheta.com - "Аз чета-сайта за твоята книга".

Заповядайте да разгледате изложбата от 24.06.2011 г. в Детски отдел на НБ"Иван Вазов".
125 рисунки А4 + 40 рисунки на плаката = 165 рисунки общо
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.188618974523184.61270.181998025185279
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.188588944526187.61258.181998025185279
Организатор и координатор - Мария Петрова / начален учител в ОУ „Райна Княгиня“, Пловдив /
0899215229, mimiopal2005@abv.bg"Drawing Day -България- 04.06.2011 - да рисуваме заедно"
http://www.facebook.com/event.php?eid=136128469792913

Това са уеб сайтовете, където можете да откриете 'следите' от отминалото събитие за 2010 година :
http://www.facebook.com/event.php?eid=118985458123664
http://studiotreasures.blogspot.com/2010/06/drawing-day-2010-5.html#uds-search-results
https://picasaweb.google.com/mimiopal2005?fgl=true&pli=1
                                              Пишете ми :
mimiopal2005@abv.bg
                                              Обадете ми се : 0899215229 /Мария Петрова/
Инициативата /2011/ е отразена тук :
http://www.facebook.com/pages/Drawing-Day-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/181998025185279?sk=wall
Мястото в Пловдив:
Градската градина "Цар Симеон", до "Пеещите фонтани".
04.06.2011 от 9:00 до 13:30 часа
Раздадохме : клип-бордове, боички, пастели, моливи.../ осигурени от зам.-кмет Георги Титюков /”Децата, младежта и спорта”//
Листовете хартия бяха  осигурени от Детски отдел на НБ „Иван Вазов“.
Събрах 8 града / 10 групи / в България да рисуват заедно :
1.гр.Пловдив -  Мария Петрова , Детски отдел на НБ"Иван Вазов"
9:00 – 13:30 , Градската градина / „Цар Симеон“/, до "Пеещите фонтани"
Изложба  - 24.06.2011 г. , Детски отдел на НБ"Иван Вазов"
125 рисунки А4 + 40 рисунки на плаката = 165 рисунки
  „„ Drawing Day – България - 04.06.2011” започна за мен още в ранните часове, когато се опитвах да надуя балоните, с които щях да украся изложбата сред дърветата в Градската градина „Цар Симеон”. Спуках няколко, други постоянно се измушваха от торбите, а щом стигнахме мястото – вятърът ги отнасяше. Започнах да ги завързвам около гледичиите, но скоро разбрах, че не е добра идея – пукаха се от бодлите, от разцепените кори по стъблата, от... Набързо овъртях със зелени ленти групата дървета  и завързах останалите балони в средата им – на безопасно разстояние. Това щеше да е мястото на импровизираната изложба. В двата края защипах две български знамена, окачих : плакатите на инициативата, на  участващите градове и общия- за дърветата и автографите, приказката, историята на отминалия “ Drawing Day -2010 “ и колаж със снимки.         Наредих десетки клип-бордове, защипали листовете с логото на Drawing Day 2011, по пейките на мраморните стъпала. Разнесох и няколко комплекта за рисуване и седнах да огледам направеното.
 Забелязах двата кашона с опаковани подаръци в торбички с надпис “Thank you!”, букета с розови и оранжеви рози от моята градинка, които скоро щях да подаря на Васка Тонова-завеждащ Детски отдел на НБ”Иван Вазов”. Тя ме подкрепи за втора година да организирам Международната инициатива Drawing Day в Пловдив. Букетът беше от 9 рози, разцъфнали с 11 пъпки-толкова бяха градовете и групите в тях, които бяха изявили желание да се включат в общото ни рисуване.( един отпадна)
 Дойдоха двама полицаи от Общинска охрана, провериха разрешителното ми и останаха с нас до края. Хубавото беше, че през цялото време разглеждаха с интерес увеличаващата се изложба, а в края единият от тях дори нарисува фонтаните, градината и паметника на Альоша, който се виждаше в далечината.
 Точно в 9 часа дойде и най-нетърпеливата художничка. Йоанна Димова рисуваше с мен в  Ателие „Съкровища”. Нейната майка започна да чете „Горска приказка”, защото им разказах, че който я илюстрира ще бъде част от книгата, която ще издаде нашият медиен партньор www.azcheta.com .
 Първата рисунка, с която открихме импровизираната изложба сред дърветата, беше на Ивайло Иванов. С него се запознахме миналата година на Drawing Day 2010. Тази беше дошъл отново с майка си, но и с приятели. Г-н Христозов направи една графика, изобразяваща пълното езеро, в което едно семейство си правеше разходка с лодка и сподели, че е отделил време да свърши десетки неща тази сутрин, за да е навреме и да е сред първите. Попита ме дали няма място в града, където да се събират самодейци като него, които не са много млади, но много обичат да рисуват. Неговата съпруга ходела да пее два пъти седмично в такъв хор, а защо за аматьори-художници да няма!!! И аз се попитах същото. Веднага си го записах като идея, която подлежи да бъде реализирана.
 Идваха и други групички : приятелки, съседчета, съученици
( първокласниците от ОУ”Райна Княгиня”, на които преподавах и с които спечелихме десетки награди през тази учебна година ), семейни приятели, дружки от детската градина... 
 След 12 часа вече имах и друга помощничка ( освен групата от Детски отдел ),  която приканваше минувачите да се включат, децата да нарисуват втора творба, а накрая придума и единия от полицаите да опита. Силвана неуморно раздаваше допълнителни листове, редеше готовите неща по лентите( които трябваше да донавържа, защото не стигнаха ), обясняваше къде трябва да се подпишат на общия плакат и им напомняше да се върнат за награждаването. Тя получи много подаръци, защото беше дошла с още двама – мама и братче.
 Един от организаторите на „Таланти срещу дрогата” ме помоли да изпращаме от художниците си на тяхната сцена във Военен клуб. Те взимаха клип-бордовете, новополучените флумастри, моливи, пастели, боички... и отиваха да покажат уменията си и там.
 Аз вече бях успяла да направя първата си рисунка със сух пастел и побързах да я фиксирам, защото излезе силен вятър, който издухваше свежите цветове от листа. Васка се нареди до мен, за да направи втората си творба. Като миналата година – копие на моята, но погледната през нейните очи. Тази арт-терапевтична техника много ни допадаше. Постоянно се смеехме на асоциациите, които правехме и предупреждавахме снимащите ни. Миналата година имахме само снимки на гърбовете си
( забавното е, че и тази година излезе такава моя снимка във вестника ).
 Един колега беше довел дъщеричката си да порисува. Тя скоро приключи и се отправи към красивата върба, вляво от стълбичките. Докато ние си говорехме за работата му, свързана с арт-терапия, тя се обърна  към него, подаде му една чашчица и го попита иска ли от живителните сокове на дървото. Това много ме впечатли, защото напълно отговаряше на темата на днешната инициатива „Гора за хората”. Те после намериха време  и да се погонят, както и да се разходят из градината.
 „Горска приказка” беше прочетена от десетки деца и родители, а аз я разказах поне 20 пъти. Събрахме много подходящи за илюстрирането и рисунки. Очакваме ( нейната авторка )Валентина Маринова да направи своя подбор, за да видим готовата книжка през месец септември.
 В 13:30 всички се бяха наредили до общото пано, което вече имаше своята гора от дървета-автографи. Аз отново призовах всеки да се подпише, но скоро открих, че мнооого от дошлите бяха пропуснали тази част.
 Зам.-кметът Георги Титюков дойде на закриването и раздаде десетки награди на включилите се в инициативата художници.
Той остана удивен от броя на рисунките ( 125-на лист А4 и 40-на общия плакат + една на асфалта във фонтаните ), многообразието на сюжетите в тях ( дървета, самодиви, пеперуди, цветя, слънца, хора, сърца... ), възрастовата граница на участниците ( Василена Петрова – 2 години, Васка Ганчева -  68 години /внучка и баба/ ).
 Обещахме си скоро да участваме и в други подобни инициативи, в които хората се събират заедно, за да творят, общуват и се забавляват.
  До края на деня всички направихме албуми във Фейсбук, където качихме снимки от случилото се и самите рисунки. Включихме ги като линк на страницата на събитието и ги споделихме със света.
 Сега ни предстоят големите изложби по градове, а после ще си ги разменим, за да ги видят повече хора и от България.
Организатор : Мария Петрова / България, Пловдив, ОУ”Райна Княгиня”/ „

2. гр.Търговище - "ОДК-Търговище", Школа по ИИ
24 рисунки А4

3. гр.Пазарджик - Детски отдел на РБ"Н. Фурнаджиев" и Ателие "Хефест"
10-13 ч. ,  пред Филиала на Детски отдел в центъра на Пазарджик
58 рисунки А4
За втора поредна година Пазарджик е част от международната инициатива - Ден на рисуването. На 4 юни точно в 10 ч. до стативите застанаха деца, родители, възрастни и започнаха да творят по темата  „Гора за хората”. Върху листовете хартия се появиха дървета, езера, водопадии много слънца. Като гледаха как  творят децата им, някои  родители също хванаха цветните моливи и започнаха да рисуват. Включиха се и трима пазарджишки художници, актьор, хора в неравностойно социално положение също демонстрираха своите творчески заложби. Рисуваха и случайно преминаващи хора, които разбирайки за този Ден на рисуването, отиваха до близката книжарница,  за да си купят пастели и започваха да рисуват. В центъра на града цареше истинска творческа атмосфера.
В този ден възрастта нямаше значение. Творяха хора от 3 до 70 годишна възраст.
И разбира се  - щом има рисунки  - има и изложба! На 8 юни, точно в 17 ч. ,  във фоайето на ІІ ет. на Регионална библиотека „Н.Фурнаджиев” се откри изложба с всички рисунки. Много радост имаше в очите на родители и деца, разглеждащи  рисунките. Но най –щастливи бяха авторите на наградените творби. Инициативата беше подкрепена от Регионалната дирекция на горите и Агенцията по опазване на природната среда и водите - гр. Пазарджик, които също връчиха своите награди.
Организатор на събитието беше Детският отдел на Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев.” Събитието е част от програмата „Лято в библиотеката”
.

4. гр.Перник - Сдружение "Дай, бабо, огънче!"
Тема- "Детето и приказките".
Нарисувани са 52 рисунки от 48 художника. Основната част от участниците са децата от учебна занималня "Дай,бабо,огънче!" и клуб "Палитра" към сдружението. Най- малкият участник беше Виктор Петров на 5 г ., който рисува със сестричката си. Присъстваха и много възрастни ,но за съжаление само поощряваха малките участници. Най-голям интерес предизвика рисуването на асфалт.
Изложба с рисунките ще наредим в нашата занималня  след 20 юни.


5. гр.София - ЖК"София Парк"
40 рисунки /на рециклирана хартия /А4 + повече от 30 рисунки на асфалт  = 70 рисунки
               http://www.residentialpark-sofia.com/bg/gallery 
Денят /04.06.2011 / започна в 11 и приключи в 13 ч. Беше слънчев и много топъл. Прекарахме го заедно с жителите на  Резиденшъл Парк София на детската площадка и барбекюто в комплекса. Предвидливо се бяхме подготвили за жегата с удобни бели тениски и шапки за всяко едно дете. На входа на комплекса бе поставена пощенска кутия, за да може тези от тях, които вече са нарисували нещо или за съжаление не могат да дойдат, да оставят своята рисунка. Ентусиазмът за рисуване беше още по-голям от миналата година. На специално въженце, с щипки, изложихме рисунките от 2010 г., а на друго - новите. Сътворихме рисунки и  по асфалта, по блокчета и гипс (да, имаше и такива, които, макар и леко контузени, не пропуснаха партито), рисунки с тебешири, флумастри, моливи и пастели, много музика и танци, игри и награди ...Малки и големи се забавляваха и състезаваха за ‘най-... рисунка’ в няколко категории : ‘Най-добра рисунка’- до 3 г. ,  3-7 г. и над  7 г.; ‘Най-активен родител в рисуването’, ‘Най-цветна рисунка’; ‘Най-оригинална рисунка’ и ‘Най-голяма рисунка’. Те, както и всички останали, получиха по една специална поименна грамота като отличие за постигнатите резултати и положените усилия в рисуването. Най-атрактивни бяха рисунките по асфалта, което децата рядко правят, но особено много ги вдъхновява. Бяха зададени 3 теми : „Моят дом-мечта“,„За едно щастливо и безгрижно детство“ и „Аз  - като порасна“, които бяха просто насока и предложение, но в никакъв случай задължителни.
Изложба  -от 06.06.2011 до 19.06.2011- рисунките ще бъдат експонирани в бистрото „4ourbar“ в Търговската зона на ж.к. София Парк.
6. общ. Лясковец –  гр.Лясковец и с. Джулюница - Сдружение "Бъдеще за нас"
       Пред Младежки дом в гр.Лясковец.
/ Рисунки на децата от гр. Лясковец  / 17 рисунки А4 /, с. Джулюница / 17 рисунки А4 / и
СОУ "Владимир Комаров", гр. Велико Търново / 19 рисунки А4 /=( поместени са в техния албум) /
17 рисунки + 17 рисунки = 34 рисунки

„Тя пристигна с майка си и сестра си. Отказа категорично да рисува. Поканих я няколко пъти, дадох й лист, моливи, бои – всичко необходимо за участие в Drawing day. Отказааа да рисува! Остана тъжна, мълчалива. Отговаряше кратко на всичките ми въпроси и  изслуша  учтиво  разказа - как се е зародила идеята за световния ден на рисунката. Отказа да рисува. Стоеше безучастно. Виждала съм как в час някои деца плахо пристъпват към изобразителна дейност – това са тези, които са много взискателни към това, което правят или тези, на които някой някога е казал, че не могат да рисуват. Няма деца, които не могат да рисуват. Всеки рисува, само че някои го правят по- добре в мислите си, други са по- добри с ръката...
Започнаха да идват деца – бяха готови да рисуват, обичаха да рисуват, искаха да се изявят. Възрастните също се заразиха и започнаха да опитват разни техники за изобразителна дейност, от което последва смях и забавление.
Тъжното дете си стоеше все така – с всички и сякаш далеч от всички.
Дойдоха две сестрички, с приятелката си – усмихнати, позитивни и готови с идеите си. Веднага започнаха да рисуват. Голямата сестра започна нещо интересно – какво дърво само!!! Короната ме изуми! Отдавна не бях виждала дете така да рисува дърво!
Обърнах се да донеса още материали и ...последва нещо, заради което си струваше целия ден! Момиченцето, което рисуваше дървото, беше поканило мълчаливото тъжно дете да рисуват заедно! Бих искала да чуя думите на детето и как в този миг то беше победило родител и учител заедно, вероятно само с един поглед и тихо изречена добра дума, но не разбрах как е станало, пропуснах този урок. Имам едно обяснение и съм сигурна в него – силата на изображението, магията на общата дейност, удоволствието от споделената рисунка.
Имаше нещо специално в това дърво, което  ни накара  да го съзерцаваме.
Цял свят също ще  може да го види!!! „

7. гр.Велико Търново - СОУ"Владимир Комаров" ( в албума на Лясковец ) и
"Арт Център Велико Търново"/ http://palitra.eu/ /
парк "Марно поле", 09:30 - 13:00, Тема : „С полета на мечтите”

„Цареше неповторима творческа атмосфера и ентусиазъм, а веселият детски смях внесе в сърцата ни много радост, топлина и усмивки. Децата развихриха своето въображение и изобразиха своите мечти, а сега остава да ги реализират!!! Забавлявахме се страхотно и искаме отново :)))“
Galina Nikolova Благодаря на Анелия за хубавите думи, атмосферата наистина беше вълшебна и творческа. Този път рисуваха само децата, от 2 до 10 години, резултатите - около тридесет чудесни рисунки на детски мечти. И тъй като на всички ни хареса да рисуваме и да се забавляваме, мислим да го превърнем в традиция, например, това да се случва всяка събота или неделя.“
19 рисунки А4 ( в др. албум) +  30 рисунки А4
= 49 рисунки

8. гр. Стамболийски – Школа по ИИ / НЧ „Н. Й. Вапцаров“/
Мото: "Гора за хората", 10:00 - 13:30 , при "Мечката"
 Участници от 3 г. до 75 г. За по-красив, по-слънчев, по-добър град.
91 рисунки на листове А4 + 30 рисунки на плаката = 121 рисунки

ВНИМАНИЕ! ПОДЛЕЗЪТ Е ДЕНОНОЩНО ЛЕГАЛНО МЯСТО ЗА НОВИ РИСУНКИ!
„Всичко започна от един концерт, на Филхармонията в Пазарджик с участието на студенти от АМТИИ- Пловдив на 31 май 2011 г. Там ръководител на Школа по ИИ / НЧ „Н. Й. Вапцаров“/ прочете за инициатива - Ден на рисуването, дата 04.06.2011г. и сподели информацията с една група “приятели с деца” . И групата (в това число и аз), почти на шега, се включи в начинанието. Бихме ли рисували с приятели, деца, с които се виждаме често и не толкова често?!  Да преодолеем себе си, комплексите си, задръжките, да рисуваме защото искаме, а не защото можем. Включиха се и случайно преминаващи деца, възрастни, семейства, гости на града – споделихме удоволствието от рисуването. И когато снимахме рисунките, видяхме, че те говорят сами за себе си, защото са непосредствени, искрени, спонтанни, заредени с много позитивна енергия.
От Кари, ръководител на Школа по ИИ / НЧ „Н. Й. Вапцаров“/”Общо за инициативата = 573  рисунки !!!

Поканих деца и родители да се включат в инициативата.
//Василена Петрова-2 г.*Васка Ганчева-68 г.(баба и) //
*Събрахме се в уреченото време , запознахме се , обменихме идеи , забавлявахме се ...
*Рисувахме на листове с  логото на кампанията .
*Създадохме и общ колаж от нашите рисунки-автографи .
*Качихме снимки на събитието и рисунките в Internet .
*С творбите ще направим изложби , които после ще гостуват и на другите градове .
Тази година имахме / в Пловдив/ и медиен партньор- www.azcheta.com - "Аз чета-сайта за твоята книга".
Един от редакторите създаде за нашия Празник на рисуването приказка. Валентина Маринова е на 22 години. Автор е на електронния роман "Мария и децата на Ламски "."Горска приказка“ /
http://issuu.com/azcheta/docs/drawingdayb / ще бъде илюстрирана с най-добрите рисунки и издадена в книжка/ през септември /от www.azcheta.com.

Всички създадени творби ще подредим в изложба / 24.06.2011 /, която ще гостува и в други градове на България. Ще ги видят и милиони рисуващи по света- на 04.06.2011/
http://www.drawingday.org/
Благодарим Ви , че споделихте своя Ден за рисуване с нас !
Организатор  : Мария Петрова / начален учител в ОУ „Райна Княгиня“, Пловдив /

Няма коментари:

Публикуване на коментар