неделя, 21 октомври 2012 г.

Споделени впечатления от доброволците на Местен център за работа с доброволци за отминалата Творческа работилница за миникартини "Разделител за любимите ми книги" в "Нощ на музеите и галериите - Пловдив, 2012"

Тук ще прочетете спомените на част от доброволците, които твориха заедно с гостите на библиотеката. Аз съм ги събрала около себе си и обяснявам накратко какво да очакват от Нощта. Моника, Ани и Даниела са идвали често в Детски отдел и вече са наясно какво се случва тук. Някои от тях са идвали при реализацията на Деня за рисуване, на Лятната читалня, на Коледните работилнички или тези, за изработването на мартенички... Винаги са изработвали и своето произведение на изкуството, показвайки на дечицата и разговаряйки с активните родители.
Диана Динчева : "Нощта мина супер! Имаше много деца / над 90 /, които се забавляваха, откривайки скритите си таланти. Беше им интересно, защото отново научаваха нещо ново в библиотеката. Родителите им / над 170, някои гушнали и малки дечица / също много се забавляваха, рисувайки заедно с децата си. Помагаха им, давайки им различни идеи. Много беше хубаво да разбера, че децата имат интерес към книгите, обичат да четат и го правят с огромно желание и радост."

 Даниел Данаилов : "Аз видях цялото събитие като една невероятно пъстра приказка. Беше пълно с деца и родители, които ентусиазирано рисуваха и задаваха въпроси за другите инициативи на Местния център, които се провеждаха на открито. Питаха дали ще се организират отново такива събития, мотивиращи четенето! А самата инициатива беше доста емоционална. Мъниците, които рисуваха, влагаха доста ентусиазъм и творчество в оформянето на разделителите, както и в направата на връвчица с мъниста за своите изделия.
 Не бях виждал друг път толкова много родители да седят заедно с децата си и да им помага усърдно в заниманията им, а и да се забавляват заедно с тях! Имаше един малчуган, който се беше разстроил поради факта, че не може да нарисува това, което си беше харесал от шаблоните. Неговата майка му помагаше всячески, за да може нейният син да направи желаното.Самата гледка беше доста емоционална!
 Целият Детски отдел беше изпълнен с приказно звънтящи детски гласове. Помня, че няколко от родителите ме питаха дали се организират и четения / или подобни мероприятия и в други дни/. Бяха много благодарни, когато им дадохме координати и страници в Интернет, на които можеха да проверяват за подобни събития.
 Много беше приятно и усещането, когато някое от децата идваше и благодареше на доброволците за това, че са му помогнали да нарисува своето картонче. А още по-приятно беше да виждам усмивката на лицата им и това, че те се забавляваха.

Даниела Пранджева: "Девойката, която снимаше за Нощта каза, че при нас е било най-пълно и най-интересно.
Децата много се забавляваха, а родителите им приветстваха идеята и се интересуваха кога пак ще се срещнем и какво ще правим в библиотеката.
 Дори една майка стоя до последно, защото момченцето не искаше да си тръгва. Държеше да нарисуват разделителя точно, както беше показано на мострата. Аз снимах участниците и дочувах доста от веселите им разговори. Искаха да показват изработените разделители пред огромната книга, която стоеше в коридора. Виждах бебенца на по няколко месеца, но най-малкият рисуващ беше на 2 годинки, а най-големите каки - на 15 години.
За нас също беше весело и през цялото време
бяхме усмихнати. Лично за мен... инициативата наистина беше най-интересното в Нощта."

Елена Иванова: "Аз също снимах по време на Творческата работилница за миникартини. Беше ми много интересно да им помагам и в изработването на разделителчетата. Майките също много помагаха, но най-вече ги поощряваха да опитват сами. Участвах и в Лятната читалня на открито. Беше ми приятно да срещна познати деца, с които се видяхме тогава в парка и четохме заедно."

Няма коментари:

Публикуване на коментар