петък, 5 юли 2013 г.

Заработи лятна читалня на открито в Цар Симеоновата градина | Община Пловдив

Заработи лятна читалня на открито в Цар Симеоновата градина | Община Пловдив

Тук ще можете да видите снимки от състоялата се първа среща на малките читатели в Цар Симеоновата градина и какво предадоха медиите. Има разлики ... и не само :)

 https://www.facebook.com/zaednovbibliotekata
/Всичко, което се случва по време и след нашите инициативи към Детски отдел на РНБ "Иван Вазов". Харесайте страницата и ще сте най-точно осведомени :)/

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.467806139974598.1073741827.181477251940823&type=1
/всички снимки на едно място/

 http://www.fotonovini.com/daypic.php?cid=2059
В градската градина в Пловдив бе открита лятна библиотека и читалня за деца.В първия ден тук се събраха десетки деца с майките и бабите си. Повече от два часа те четоха любимите си книги , рисуваха приказните герои и играха на различни забавни игри. Читалнята е организирана по идея на детския отдел на библиотека " Иван Вазов " в Пловдив.

http://newsart.net.server18.host.bg/node/1617 
Лятната читалня на открито стартира в Цар Симеоновата градина в Пловдив. Библиотеката в парка - алеята до Детския отдел на Народна библиотека „Иван Вазов”, приюти малките любители на книгите и магията на творчеството за деца за втора поредна година.
Освен от днес, 4 юли, летни читални ще има  още всеки четвъртък през от 10:00 до 12:00 часа. Местният център за работа с доброволци /част от НАРД/ към Детски отдел на РНБ "Иван Вазов" отново е предвидил много игри, забавления и изненади. Идеите са открити от доброволците в книгите, а желанието им е да ги споделят с децата.
Пет издателства се включват в лятната библиотека тази година: "Просвета", "Клевър бук", "Хермес", "Фют" и "Егмонт - България". За втора поредна година децата могат да споделят прочетените си вече книги със свои връстници.
По време на лятната библиотека ще има литературни игри, ще бъдат украсявани замъци на приказките, ще се четат весели истории, ще се фантазира и ще се „трупат точки“ за много награди.
Всичко е съобразено с възрастта и интересите на децата. Родителите ще помагат в подбора, а младите доброволци /НАРД - Местен център за работа с доброволци към Детски отдел на РНБ "Иван Вазов"/ ще са плътно до тях и ще отговарят за доброто настроение на присъстващите.

...Много пъстри и интересни детски книги бяха подредени в парка и очакваха своите читатели. Освен че ще могат да се насладят на удоволствието от четенето, децата ще имат възможност и да спечелят награди. Пет издателства - "Егмонт България", "Хермес", "Клевър бук", "Просвета" и "Фют", предоставят стотици книги и списания за малчуганите. Всеки малък читател ще има карта, на която ще събира точки за участието си в десетките забавни литературни игри, за украсяването на "Замък на приказките", за научаване на скоропоговорка, за изразително четене, за справяне със стотиците логически занимавки от активните карти, за разказване на приказки...
Всичко е съобразено с възрастта и интересите на децата, обясниха организаторите от детския отдел на библиотека "Иван Вазов" и младежите от Местния център за работа с доброволци към отдела, които отговарят за доброто настроение на присъстващите.
"Четенето развива въображението на децата. Аз самият всяка вечер чета на моята дъщеря, в момента сме на руски народни приказки, издание от 1974 година. Прави ми впечатление, че по-старите издания на детските книжки залагат повече на текста, който в съвременните е по-редуциран, за сметка на картинките", сподели кметът Иван Тотев. Той каза още, че е изключително щастлив, че за втора поредна година в Пловдив се провеждат детските читални на открито, и похвали доброволците, които се включват в инициативата, защото в днешно време доброволчеството не е особено популярна дейност.

http://news.plovdiv24.bg/441414.html
Замък на приказките събра любознателни деца в Цар Симеоновата градина
...
Магията на книгите привлече десетки деца и техните родители в Цар Симеоновата градина в организираната за втора поредна година лятна читалня на открито, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Стартът на инициативата беше даден от кмета на Пловдив Иван Тотев. Градоначалникът сподели, че е щастлив да види част от приказките, които всяка вечер чете на малката си дъщеря, като например за един от любимите й герои Франклин. 
Той е категоричен, че книжките подхранват въображението на децата и ги подготвят за света, в който ще живеят по много увлекателен и обаятелен начин. На малките читатели в библиотеката на открито, която се намира точно до Пеещите фонтани, помагат младежи от НАРД - Местен център за работа с доброволци към Детски отдел на РНБ "Иван Вазов". 
Те са направили дори Замък на приказките, който децата сами да изрисуват. Книги и списания от пловдивски дарители и пет издателства  "Егмонт България", "Хермес", "Клевър бук", "Просвета" и "Фют" очакват както най-малките, така и дванайсетокласници да ги вземат в ръцете си и да ги прочетат...

За втора поредна година в Пловдив стартира инициативата за лятна читалня на открито -  „Библиотека в парка – да се срещнем в Градската градина“.
 Инициативата е организирана от Център за работа с доброволци /част от мрежата на НАРД/ в Детския отдел на НРБ „Иван Вазов“. Стартът на инициативата беше даден от кмета на Пловдив Иван Тотев. Градоначалникът сподели, че е щастлив да види част от приказките, които всяка вечер чете на малката си дъщеря, като например за един от любимите й герои Франклин...
Има текст, галерия със снимки и видео...
 Лятна читалня на открито ще радва пловдивските деца до края на месец юли. Това съобщи за Радио "Фокус"- Пловдив Мария Петрова, координатор на Центъра за работа с доброволци в Народна библиотека "Иван Вазов". Децата ще имат възможност да четат и да се забавляват всеки четвъртък до края на месеца от 10 до 12 часа в Цар-Симеонова градина. По думите на Петрова, в инициативата могат да се включат деца от всички възрасти, а в първия ден на лятната читалня те са били над 200. Всеки малък читател ще има карта, на която ще събира точки за участието си в десетките забавни литературни игри, за украсяването на замък на приказките, за научаване на скоропоговорка, за изразително четене, за справяне със стотиците логически занимавки от активните карти, за разказване на приказки, разказа Петрова. За най-добрите в са предвидени и награди. Инициативата лятна читалня на открито се провежда за втора година в Пловдив. 
 За втора поредна година детският отдел на Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив организира лятна читалня на открито. Под дебелата сянка на чинарите в Цар Симеоновата градина децата ще могат да четат, да оцветяват и да се забавляват. За редовните посетители на откритите уроци по четене ще има и много награди.
Книжките, които са подбрали литераторите от детския отдел на библиотеката, са на различна тематика, но целта е всеки да открие подходящото четиво за себе си.

Васка Тонова – завеждащ Детски отдел на НРБ "Иван Вазов":
- Подбрали сме както класика, така и по-пулярни сюжети. Залагаме на задължителните книжки, които трябва да четат в училище, но има също така и книжки, екранизирани в популярните детски сериали, които сега децата гледат, за да привлечем вниманието. Идеята е, освен редовните читатели, да можем да привлечем и още нови деца, те да се запознаят с детския отдел на библиотеката и да идват още повече деца при нас.
При откриването на лятната читалня присъстваха и много родители. Сред тях бе и кметът на Пловдив Иван Тотев, който сподели, че всяка вечер чете на 5-годишната си дъщеря.
Иван Тотев – кмет на Пловдив:
- Тези книги, които в момента четем, са руски народни приказки издание от 74-та година. Те имат по-малко картинки, но са доста по-описателни, което според мен възбужда повече детското въображение.
Освен книжки от Библиотеката са подготвили за малките читатели интересни карти с игрови задачи, ще има много състезатели игри. На големия картонен замък всяко дете ще може да нарисува своята фантазия. Тази година към инициативата се присъединяват и доброволци от БЧК с дарение от нови детски книги. Всеки четвъртък до края на месец юли от 10 до 12 часа всяко дете може да донесе прочетени вече книжки, които да сподели със своите връстници.
...Градоначалникът разгледа с интерес книгите, които се предлагат за малките палавници. "Горещо подкрепят тази инициатива, която се осъществява на доброволчески начала. Четеното на книги е едно от най-приятните занимания за децата. то развива тяхното въображение и ги подготвя за живота. За мен е удоволствие да чета приказки всяка вечер на моята дъщеря", заяви кметът. Той добави, че заедно с  нея вече търсят интересни книжки издадени в предишни години.
"Тези книги са с по-малко илюстрации и развиват по-добре фантазията и въображението на децата", заяви кметът...
Вечерната емисия на 04.07
/само снимката не е от нашата читалня/
/много снимки/
Замък на приказките, игри и изненади имаше за пловдивските малчугани в Градската градина

Кметът даде старт на втората Лятна читалня на открито в Пловдив

За втора поредна година в Пловдив стартира Лятна читалня на открито "Библиотека в парка - да се срещнем в Градската градина".
Десетки любознателни дечица се събраха в Цар - Симеоновата градина, за да рисуват и четат заедно. Малчугани от 3 до 10-годишна възраст се забавляваха в продължение на 2 часа край Пеещите фонтани. Местен център за работа с доброволци (част от НАРД) към Детски отдел на РНБ "Иван Вазов" отново посрещна всички малки читатели с много игри, забавления и изненади.
От книжки за оцветяване, през приказките на Братя грим, до литература за ученици до 4-ти клас бяха предоставени на пловдивските деца. Пет издателства са дарили книги и много награди за малчуганите, обичащи четенето. В инициативата се включиха и много хора с добри сърца, които дариха свои лични книги от детството.
Най-интересно за децата се оказа специално изготвен от картон "Замък на приказките". На него малчуганите сами оставиха своята следа – рисунка или надпис, определящ техните фантазии. Най-малките пък веднага се мушнаха в замъка, за да си поиграят.
Старт на лятната читалня постави лично кметът на града Иван Тотев.
"В книгите наистина се представя по един много приятен за детето начин отношението на света. В тях има изводи, особено в народните приказки, които подготвят децата за реалния живот. Така те започват да разграничават ясно доброто от злото, учат се на основни хигиенни навици. Също в книгите децата се запознават с отношенията между хора и животни, които са образи от реални събития. Задължително нещо е част от детството на човек да премине с възможно най-много прочитания на книги.", каза той.
На българските политици пък Иван Тотев препоръча "Приказка за стълбата", както и всяка книга, която носи поука и събужда доброто в човек.
Читалнята сред природата ще е отворена още на 11, 18 и 25 юли.
Споделете детските си книжки с децата на Пловдив. Не се колебайте, посетете Лятна читалня на открито, за да се забавлявате със своите приятелчета, да научите нови интересни неща, както и разбира се - да спечелите много награди, приканват организаторите.

http://nmd.bg/news/lyatna-biblioteka-na-otkrito-v-tsar-simeonovata-gradina-v-gr-plovdiv/
http://www.gustonews.bg/?page=article&instanceID=28970&FCID=FCfa74c436ddfb9f2238885e674c097288
/снимки/

http://www.plovdivlive.bg/lqtna-chitalnq-na-otkrito-v-car-simeonovata-gradina-2440.html

http://www.snews.bg/bg/statiya/deca-se-potopiha-v-magiyata-na-knizhkite-galeriya:34157
/Най-хубавата галерия от снимки, за която много благодаря!/

Деца се потопиха в магията на книжките


 
Няма коментари:

Публикуване на коментар