сряда, април 28, 2010

"Нарисувай ми своите права"-отбор "Съкровища"

Конкурсът "Нарисувай ми своите права" завърши.
Ателие "Съкровища" участва с екип от четвъртокласници.
Избрахме си член 18 от "Конвенцията на ООН за правата на детето",който прочетохме подробно няколко пъти и започнахме да нахвърляме идеи върху клипбордовете си.
Инструментите за мислене ни помагаха много.С "Мозъчна атака" и "Асоциативен облак" трупахме идеи,а със "Случайна дума"-/пъзел/-ги комбинирахме в един плакат.
Екипът работеше разпалено,а госпожа Петрова ни насочваше,поспираше или ни караше да се загледаме в получаващото се творение.Райко и Емил разсъждаваха разпалено,кикотеха се на смешните предложения за изображения и обрисуваха с думи.Надежда беше нашата художничка на човешките фигури и рисуваше вглъбено.Велика разпределяше частите на пъзела и раздаваше задачи.
Всички направиха своите скици по пъзела и ги връчиха на Надежда.Разбъркахме ги,подредихме ги ,вмъкнахме няколко подобрения,а излишните-отстранихме.
Оцветявайки,се сетихме,че можем да вмъкнем и символите на годишнината,както и числото на конкретния член от Конвенцията.
Работата ни отне повече от две седмици,но най-после фиксирахме плаката.



 Изобразихме усмихнатата карта на България в центъра,защото това е държавата,която трябва да се грижи за всичко-денем и нощем.
На върха е семейството,отглеждащо и възпитаващо децата.Те са в двора на дома си и празнуват 20-ия РД на "Конвенцията на ООН за правата на детето".Всички са щастливи.
От "институциите,службите и услугите",които са споменати,ние подбрахме да изобразим : училище,книжарница,парк,лагер и болница/съставени от елементи/.
Пъзелите са 18-ет,за да подскажат за кое право иде реч,а са шарени,защото живеем в пъстър свят.Идеята ни за пъзела е,че може да се наделя и на още части.
Не бяхме класирани,но ни беше много приятно да работим по този проект.


Няма коментари:

Публикуване на коментар